Categorized | Članci | Izdvojeni članci

MODERN TALKING – njemački disco-pop duo

Posted on 05 September 2013 by Ordan

Pri svakom prisjećanju na disco-pop eru 80-ih mnogi će odmah pomisliti na ovaj njemački duo. Njihov stil svrstavan je u europop, eurodisco i na kraju u eurodance. No kako god ga nazivali, „zaludio“ je mase i snažno obilježio jedno doba, kojeg se mnogi s nostalgijom sjećaju. Grupu su činili Dieter Bohlen kao producent i tekstopisac, a kasnije i višestruko dokazani hitmaker, te pjevač Thomas Anders.

Osnovani su krajem 1984. u Berlinu, kao projekt izdavačke kuće „Hansa“. Glavni period njihova rada bio je od 1984. do 1987. godine, kada su izdali najveće hitove i albume. Nevjerojatan uspjeh postigli su već s prvim singlom „You’re My Heart, You’re My Soul“. Osim Njemačke u kojoj je singl proveo 6 tjedana na vrhu top liste, pjesma je došla do broja 1 u čak 20 zemalja, a probila se i do Japana i SAD-a. Zato i ne čudi podatak da je singl prodan u 8 milijuna primjeraka. Ubrzo je stigao i drugi singl „You Can Win If You Want“, a potom i prvi album jednostavnog naziva „The 1st Album“. Ploča je dostigla platinastu nakladu u 10-ak zemalja. Dvojac nije pretjerano uživao u slavi već je konstantno pripremao nove pjesme i albume. Tada su počeli s praksom objavljivanja 2 albuma godišnje s jednim do dva hita. Do kraja prvog perioda svog rada objavili su 6 albuma i 7-8 hitova. Uz već spomenute veliki hitovi bili su i „Cheri, Cheri Lady“, „Brother Louie“, „Atlantis Is Calling“ i „Geronimo’s Cadillac“. Krajem 1987. duo je objavio razlaz. Dieter Bohlen je osnovao grupu „Blue System“ s kojom je imao nekoliko hitova, dok je Thomas Anders pod imenom „Modern Talking“ nastupao širom svijeta, a nakon toga objavio nekoliko ne baš uspješnih albuma. Ujedinili su se 1998. i izdali povratnički album „Back For Good“. Album je sadržavao nove verzije najvećih hitova u tipičnom „Eurodance“ zvuku, vrlo modernom u to vrijeme. Povratak je bio zaista bombastičan: prva mjesta na chartovima mnogih zemalja, powerplays u radijskim eterima širom Europe i 3 milijuna prodanih albuma. To je bilo i više nego dovoljno da se njihov povratak proglasi najvećim u povijesti. Do 2003-e objavili su još 5 albuma i tada otišli u povijest.

Ponovo su krenuli svako svojim putem, no Dieter Bohlen, alfa i omega grupe, daleko je više postigao. Još u doba glavnog perioda grupe producirao je za više izvođača, a isto je nastavio i nakon konačnog raspada grupe. Neki od njegovih najpoznatijih izvođača su: C.C. Catch, Chris Norman, Bonnie Tyler, Dionne Warwick i Smokie. Karijeru pjevača zaključio je prije nekoliko godina, ali je još uvijek aktivan kao tekstopisac i producent. Thomas Anders izdao je par nezapaženih albuma. Jedini pravi uspjeh imao je u Rusiji, gdje je izdao album „Strong“ s kojim je 2010. godine bio najprodavaniji strani izvođač. Koristeći ime grupe još uvijek održava nastupe po Europi, a najviše u Rusiji.

Grupa „Modern Talking“ smatra se najuspješnijom njemačkom grupom svih vremena. Prodali su 120 milijuna ploča, a za svoj su rad nagrađeni s više od 400 zlatnih i platinastih nagrada širom svijeta. Glazbeni kritičari su nerijetko osporavali njihov stil, no uspjeh i utjecaj koji su postigli je apsolutno neosporiv.

YouTube Preview Image YouTube Preview Image Share on Facebook

Tags |

 • LED FEST8

  LED FEST8
 • “Gane u gostima” MIXTAPE

  “Gane u gostima” MIXTAPE
 • LET 3 u Sloveniji dobivaju svoju skulpturu!

  LET 3 u Sloveniji dobivaju svoju skulpturu!
 • U prodaji prve ulaznice za INmusic! Najvjernijima besplatan ulaz!

  U prodaji prve ulaznice za INmusic! Najvjernijima besplatan ulaz!
 • Riječanin prvi hrvatski DJ na Pioneer radiju

  Riječanin prvi hrvatski DJ na Pioneer radiju
 • MOBY

  MOBY

Categories